طی سالهای اخیر موضوع پروژه های سفر به فضا و سایر کرات منظومه شمسی بیش از پیش اهمیت یافته است. در راس این پروژه ها ما با دو عنوان اساسی مواجه ایم که توسط دو نهاد مختلف پیگیری میشوند.
در درجه اول، پروژه ایلان ماسک، مالک خلاق، نوآور و ایده پرداز تسلا مواجه ایم که پروژه عظیم سفر به مریخ و حتی سکونت در مریخ را پیگیری میکند.
ماسک علاوه بر این با شرکت شخصی خود تحت عنوان اسپیس ایکس، پیگیر ارائه اینترنت بین المللی ارزان قیمت تحت عنوان پروژه استارلینک نیز هست که این روزها سر و صدای زیادی به پا کرده است.
اما از ماسک که بگذریم،مهمترین نهادی که در حوزه علوم فضایی مشغول پژوهش است و به طور عرفی و سنتی سفر به فضا و سایر موارد اینچنینی را عهده دار است، نهاد معروف ناسا است.
ناسا پس از پروژه آپولو یا سفر به ماه، مدت مدیدی است که قصد دارد مقدمات سفر به کره ماه را دوباره فراهم کند. نام پروژه جدید آرتمیس است و احتمالا چیزهایی درباره آن شنیده اید.
برای ما ایرانیان اما یکی از جذابیت های پروژه آرتمیس، حضور یک بانوی دو رگه ایرانی آمریکایی در فهرست زنانی که برای سفر به ماه برگزیده شده اند است.
اما یاسمین مقبلی کیست ؟ از بیوگرافی یاسمین مقلبی ، والدین یاسمین مقبلی و حتی اصالت یاسمین مقبلی چه میدانیم؟ با ما باشید تا علاوه بر ارائه توضیحاتی درباره پروژه بازگشت به ماه ناسا، به زندگی نامه یاسمین مقبلی نیز بپردازیم.
یاسمین مقبلی کیست؟
از پروژه ناسا برای بازگشت به ماه چه میدانیم؟
در سال ۲۰۱۷ ناسا کاندیدهای کلاس جدید فضانوردی خود را اعلام کرد. این کاندید ها شامل هفت مرد و ۵ زن هستند که از میان بیش از هجده هزار نفر متقاضی انتخاب شده اند.
۱۲ نفری که در کلاس پذیرفته شده اند رزومه بسیار تاثیرگذاری به ناسا فرستاده اند: این افراد همگی ورزشکار هستند و در بین آنها کارکنان سابق شرکت spaceX و یک زیست شناس دریایی وجود دارند و همچنین نیمی از آنها از افسران نظامی هستند.
در میان پذیرفته شدگان یک دختر جوان با نام مستعار “جاوز” دیده می شود. کسی که کاپیتان سابق تیم بسکتبال زنان MIT، یک عضو اصلی نیروی دریایی و عنوان دار پرواز با هلیکوپترهای مسلح در یکصد و پنجاه ماموریت رزمی در افغانستان است.
این کاندیدای فضانورد همچنین یک مهاجر ایرانی-آمریکایی می باشد که نام اصلی او یاسمین مقبلی است و از زمان گزینش اولین کلاس فضانوردی، او تنها کاراموزی است که ریشه های خاورمیانه ای دارد.
در یک توصیف مختصر برای پاسخ سوال یاسمین مقبلی کیست باید گفت بنابر مدارک رسمی یاسمین مقبلی (زادهٔ ۳ تیر ۱۳۶۲ خورشیدی) خلبان و سرگرد سپاه تفنگداران دریایی ایالات متحده آمریکا و فضانورد ایرانی-آمریکایی ناسا است.
او فارغالتحصیل موسسه امآیتی، مدرسهٔ عالی نیروی دریایی آمریکای و دانشکده خلبانی تست نیروی دریایی ایالات متحده است و بیش از دو هزار ساعت پرواز با ۲۵ نوع هواپیمای مختلف را در کارنامه دارد.
او از آن زمان تا به حال ۳ بار در مناطق جنگی مستقر شده وکبراهای مملو از توپ های چند لوله ای و موشک های آشتین را هدایت کرده است. در افغانستان، نام مستعار جاوز را بر او گذاشتند، نامی که بر روی هلیکوپتری که او با آن پرواز می کرد دیده می شد. در آخرین پست، او به عنوان خلبان آزمایشی یک تکنولوژی جدید در آریزونا پروازکرده است.
به گزارشاسکیمو، مقبلی به عنوان یکی از چند زنی که برای پروژه آرتمیس (پروژه ناسا برای بازگشت به ماه) انتخاب شده است. اما پروژه بازگشت به ماه ناسا یا پروژه آرتمیس چیست؟
برنامهٔ آرتمیس یک برنامهٔ فضایی با هدف فرستادن انسانها (نخستین زن) به قطب جنوب ماه در سال ۲۰۲۴ است. این پروژه بهوسیلهٔ ناسا و شرکتهای صنایع هوافضایی تجاری آمریکایی با همکاری آژانس فضایی اروپا، آژانس کاوشهای هوافضای ژاپن، آژانس فضایی کانادا و آژانس فضایی استرالیا در حال اجراست.
هدف نهایی این پروژه حضور دائم انسانها روی ماه، ایجاد فضای مناسب برای فعالیت شرکتهای خصوصی روی کرهٔ ماه و در نهایت سفر به مریخ است.
ناسا رهبری این پروژه را بهعهده دارد اما انتظار میرود که همکاری بینالمللی در رسیدن به اهداف بلندمدت پروژه مؤثر باشد. به گفته برخی نام آرتمیس از آرتمیسیا (Artemisia) بانوی دریانوردی که در دومین حمله کوروش به یونان به عنوان متحد وی جنگید گرفته شدهاست.
گروه ۲۲ از فضانوردان ناسا با لقب لاک پشتها در ۱۰ ژانویه ۲۰۲۰ فارغالتحصیل شدند و به برنامه آرتمیس تخصیص یافتند. این لقب از آنجا به آنان داده شد که این خدمه ممکن است جزئی از مأموریت به ماه و نخستین مأموریت به مریخ باشند.
۹ دسامبر ۲۰۲۰ بود که معاون رئیسجمهور، مایک پنس اعضای تیم آرتمیس متشکل از ۱۸ فضانورد را که ممکن است به عنوان فضانوردان مأموریتهای آرتمیس برگزیده شوند، اعلام کرد.
این افراد که نام یاسمین مقبلی در میان آنها به چشم میخورد عبارتند از: جوزف ام. آکابا، کیلا برن، راجا چاری، متیو دامنیک، ویکتور جی. گلوور، وارن هوبرگ، جانی کیم، کریستیانا کوک، کیجل ان. لیندگرن، نیکول من، آن مککلین، جسیکا میر، یاسمین مقبلی، کاتلین روبینز، فرنک روبیو، اسکات دی. تینگل، جسیکا واتکینز، استفانی ویلسون.
یاسمین مقبلی کیست : والدین یاسمین مقبلی
فرشته و کامی مقبلی، والدین یاسمین مقبلی که در رشته معماری تحصیل کرده اند، پس از انقلاب اسلامی از ایران به آلمان رفتند. یاسمین مقبلی در ۳ تیر ۱۳۶۲ خورشیدی (۲۴ ژوئن ۱۹۸۳) در باد نواهایم آلمان به دنیا آمد. اما بر اساس آنچه که در سایت ناسا نوشته شده او زادگاه خود را بالدوین نیویورک میداند.
والدین یاسمین مقبلی پس از انقلاب ۱۳۵۷ از ایران مهاجرت کردند و پس از مدتی سکونت در آلمان، در بالدوین، نیویورک ساکن شدند.
یاسمین مقبلی در وبستر تگزاس زندگی میکند. والدین یاسمین مقبلی در دلری بیج، فلوریدا و برادر بزرگترش، کاوه در پیتسبورگ، پنسیلوانیا زندگی میکنند.
مقبلی از دبیرستان بالدوین فارغالتحصیل شد و در دورهٔ دانشآموزی خود در کمپ فضایی آکادمی پیشرفته فضایی شرکت کرد. او درباره این دوره میگوید: “در نیویورک بزرگ شدم. تنوع فرهنگی زیادی داشت و آدمهای مختلفی از فرهنگهای متفاوت اطرافمان بودند. هم تجربههای فرهنگی متفاوتمان را با هم در میان میگذاشتیم.”
یاسمین در این مصاحبه از مادرش گفته بود : “مثلا مادرم به مدرسهام می آمد و درباره عید نوروز و سفره هفتسین برای همکلاسی هایم توضیح میداد.”
مقبلی کارشناسی مهندسی هوافضا را از دانشگاه امآیتی اخذ کرده و مدتی نیز برای تیم بسکتبال این دانشگاه بازی کردهاست.
مقبلی به عنوان افسر تفنگداران دریایی ایالات متحده و خلبان بالگرد سوپرکبرا آموزش دید و در این دوره ۱۵۰ مأموریت جنگی را به انجام رساند. او مدرک کارشناسی ارشد مهندسی هوافضا را از مدرسه تحصیلات تکمیلی نیروی دریایی دریافت کرد.
او همچنین دورهٔ آموزشی خلبانی را در پایگاه نیروی هوایی-دریایی یوما گذراندهاست. مقبلی، از سال ۲۰۰۸ کار خلبانی هواپیماهای نظامی را شروع کرد. او بیش از دو هزار ساعت پرواز با ۲۵ نوع هواپیمای مختلف را در سابقهٔ خود دارد.
مقبلی در دوران خدمت خود در ارتش آمریکا در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ در عملیات آمریکا در افغانستان شرکت داشتهاست. مقبلی همچنین تاکنون چهار نشان هوایی، مدال ستایش، سه مدال موفقیت در نیروی دریایی و نشان ویلی مککول، در دورهٔ فعالیت خود به دست آوردهاست.
انتخاب مقبلی به عنوان یکی از اعضای پروژه ناسا برای بازگشت به ماه
یاسمین مقبلی کیست ؟ در ژوئن ۲۰۱۷، مقبلی یکی از دوازده نفری بود که به عنوان عضو گروه ۲۲ فضانوردان ناسا (ملقب به «لاکپشتها») انتخاب شد و آموزش دو سالهٔ خود را آغاز کرد. مقبلی به همراه چهار زن و هفت مرد دیگر از میان ۱۸ هزار فرد داوطلب برای شرکت در این دوره، برگزیده شدهاست.
در دسامبر ۲۰۲۰ اعلام شد مقبلی یکی از فضانوردانی خواهد بود که در برنامه فضایی آرتمیس ناسا (پروژه ناسا برای بازگشت به ماه) به منظور فرستادن نخستین زن به روی ماه تربیت خواهد شد.
پس از انتخاب مقبلی سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در توییتر این موضوع را به مقبلی تبریک گفت. خانم اورتگاس، پنجشنبه ۲۳ ژانویه، ۳ بهمن ۱۳۹۸ در توییتی ضمن تبریک انتخاب یاسمین مقبلی نوشت:
پدر و مادر او در سال ۱۹۷۹ از ایران فرار کردند. امروز، او به ستارهها میاندیشد و شاید روزی نخستین زنی باشد که راهی ماه میشود.
یاسمین مقبلی، اولین ایرانی تباری است که به عنوان فضانورد ناسا انتخاب شده است. او پیشتر در یک مصاحبه گفته بود که همیشه پدر و مادرش برایش الهام بخش بودهاند:
اینکه پدر و مادرم دار و ندارشان را گذاشتند و مهاجرت کردند و بیرون آمدند و اینجا دوباره از اول شروع کردند و کار کردند، همیشه برای من الهام بخش بوده است.
یاسمین مقبلی میگوید که میداند که خیلی از بچهها آرزو و رویایشان فضانورد شدن است و او از کلاس ششم آرزوی فضانورد شدن داشته است.
او در مصاحبه خود از خاطره روزی تعریف میکند که در مدرسه با لباسی شبیه لباس فضانوردان که مادرش برایش درست کرده بود، درباره والنتینا ترشکووا، فضانورد روس و اولین زن فضانورد جهان صحبت کرده بود.
آن زمان باید در مدرسه درباره یک کتاب کنفرانس میدادیم و شبیه شخصیت آن کتاب لباس میپوشیدیم. من کتابی درباره والنتینا ترشکووا، فضانورد شوروی و اولین فضانورد زن جهان را انتخاب کردم.
او میگوید که چطور با کمک مادرش یک لباس شبیه فضانوردان درست کرده، و او با پوشیدن آن در مدرسه کنفرانس داده بود.
یاسمین میگوید که سالهای اول دبیرستان بود که در یک اردوی تابستانی در “آکادمی فضایی پیشرفته” تصمیم گرفت که خلبان نظامی شود تا بتواند بعدا وارد دنیای فضانوردی شود.
تحصیلات یاسمین مقبلی : یاسمین مقبلی کیست
خانم مقبلی پس از پایان مدرسه، در رشته مهندسی هوافضا و تکنولوژی اطلاعات از انستیتو تکنولوژی کمبریج ماساچوست (دانشگاه ام آی تی) لیسانس گرفت.
او تحصیلاتش را در رشته مهندسی هوا فضا در دانشکده عالی نیروی دریایی آمریکا در در شهر مونته ری ایالت کالیفرنیا ادامه داد و فوق لیسانس خود را دریافت کرد.
در یک نمایشگاه حرفه ای، در سال پایانی تحصیلش، یک مسئول منابع انسانی نیروی دریایی تضمین کرد که مقبلی می تواند یک خلبان شود. به گفته مقبلی، تصدی یک مقام در هواپیمایی نظامی یکی از بهترین راه ها برای یک زن بود که بتواند به عنوان یک فضانورد واجد شرایط شود.
یاسمین مقبلی همچنین از مدرسه خلبانی نیروی دریایی آمریکا در مریلند، فارغ التحصیل شده است. او در سال ۲۰۱۷ یکی از دوازده نفری بود که برای گذراندن دوره آموزشی دو ساله ناسا، برای فضانورد شدن انتخاب شد.
آن زمان او در یک مصاحبه گفته بود که مواقعی هم بوده است که “احساس یاس” میکرده و فکر میکرده که نمیتواند از پس این کار بربیاید.
او میگوید:
وقتی که کالج را در ام آی تی شروع کردم، در امتحان ریاضی از نمره صد، ۲۴ گرفتم. گفتم نمیتوانم از پسش بربیایم. در مدرسه خلبانی هم برایم بعضی درسها سخت بود. یک وقتهای تردید به دلم می افتاد که آیا من برای اینکار ساخته شدهام یا نه.
ولی آخرش خودم را هل دادم و نگذاشتم یک شکست من را عقب نگه دارد. اگر آدم راه سخت میرود، در طول مسیر شکستهایی میخورد و متوقف میشود ولی آدم باید ادامه دهد.
خانم مقبلی، از سال ۲۰۰۸ کار خلبانی هواپیماهای نظامی را شروع کرده است. او در بیش از ۱۵۰ ماموریت شرکت کرده است و بیش از دو هزار ساعت پرواز با ۲۵ نوع هواپیمای مختلف سابقه دارد.
خانم مقبلی در دوران خدمت خود در ارتش آمریکا در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ در عملیات آمریکا در افغانستان شرکت داشته است
منبع:تکراتو
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰