تکثیر و نگهداری گیاه سیب زمینی شیرین (ایپومیا)
اگر به گیاهان با برگهای رنگی یا بنفش علاقه دارید گیاه ایپومیا یا سیبزمینی شیرین حتما می تواند جزو گیاهان منتخبتان باشد. این گیاه زیبا دارای ریشه غده ای و خوراکی است. ساقه ها حالت رونده دارند و با بلند شدنش، برگ های قدیمی را از دست می دهد. بهتر است با بلند شدن ساقه ها از گیاه قلمه تهیه کنید تا گیاهتان کم کم پر و زیبا شود.
فهرست مطالب
تکثیر و نگهداری گیاه سیب زمینی شیرین (ایپومیا)
نام گیاه شناسی | Ipomoea batatas |
نام متداول | سیب زمینی شیرین ، تاک سیب زمینی شیرین زینتی |
نوع گیاه | چند ساله علفی |
اندازه بالغ | ۸–۱۰ فوت طول ، ۵–۱۲ اینچ عرض |
قرارگیری در معرض نور خورشید | آفتاب کامل |
نوع خاک | مرطوب اما خوب تخلیه |
PH خاک | خنثی به اسیدی |
زمان شکوفه | گل نمی دهد |
نیاز آبی در زمستان | بسیار پایین در صورت گرم بودن منزل یک بار در هفته |
نیاز آبی در تابستان | به محض خشک شدن سطح خاک آبیاری شود |
منطقه بومی | آمریکای شمالی و اندونزی |
مسمومیت | سگ و گربه سمی است |
شاید شما هم با شنیدن نام سیب زمینی شیرین به یاد یک غذا یا دستور آشپزی بیافتید که قرار است با سیب زمینی آماده شود، اما باید بگوییم اینبار قرار نیست از یک غذا حرف بزنیم، بلکه قرار است به معرفی گیاهی خاص و زیبا بپردازیم که اسم آن سیب زمینی شیرین است و نگهداری آسانی دارد. ناگفته نماند این گیاه نوع خوراکی آن نیز موجود است، اما آنچه ما قصد معرفی آن را داریم گیاه سیب زمینی شیرین زینتی است. اگر دوست دارید یک گیاه با روش نگهداری آسان خریداری کرده و آن را در خانه خود نگهداری کنید، درباره این گیاه زیبا خواهیم پرداخت.
مقدمهای بر سیب زمینی شیرین زینتی
سوئیت پوتیتو یا سیب زمینی شیرین یک گیاه زینتی و رونده است که میتوان آن را بهراحتی در گلدان و درون خانه نگهداری کرد. این گیاه زیبا بومی آمریکای شمالی است و رشد سریعی دارد. برگهای این گیاه میتواند از لبه گلدان آویزان شود و مانند آبشار به پایین بریزد. سیب زمینی شیرین رنگهای مختلفی دارد؛ از مشکی گرفته تا زیتونی روشن، همچنین این گیاه زیبا برگهایی با اشکال مختلف دارد و تقربیا هر آدمی با هر سلیقهای را جذب خود میکند.
سوئیت پوتیتو از اقوام دور همان سیب زمینی خوراکی است که همه ما میشناسیم. در واقع این دو گیاه با هم خویشاوندی دارند. سیب زمینی شیرین زینتی همانطور که از نام آن مشخص است، گونهای زینتی از خانواده همان سیب زمینی خوراکی است و برای زیبایی برگها و ظاهر خاصی که دارد پرورش داده میشود؛ برخلاف سیب زمینی خوراکی که بهخاطر مصارف خوراکی پرورش داده میشود.
انواع سوئیت پوتیتو
انواع مختل
فی از گیاه سیب زمینی شیرین زینتی وجود دارد که میتوانید بسته به سلیقه خود یک یا چند نوع از آنها را تهیه کنید. مهمترین تفاوت بین گونههای مختلف این گیاه، تفاوت در رنگ و شکل برگهای آن است؛ برخی از انواع این گیاه شامل موارد زیر میشوند:
سوئیت کارولینا: این نوع گونه در پنج رنگ مختلف از جمله سبز روشن ، سبز زرد ، برنز ، بنفش و قرمز موجود است. علاوه بر این ، شکل برگهای آن تا حدودی مانند برگهای افرا است.
مارگاریتا: گونهای که در سطح زمین رشد میکند اما میتواند با کمک نخ یا سیم از دیوار یا نردهها بالا برود. برگهای این گیاه در رنگهای سبز روشن و زیتونی موجود است و هرچقدر بیشتر در سایه باشد برگهای آن تیرهتر میشود.
بلکی: برگهای بنفش تیره و مانند افرا. بعضی اوقات گلهایی با شکوفه های بنفش و شیپوری شکل
راگتایم: راگتایم یکی از انواع با برگهای باریک و تقسیم شده. رنگ آمیزی بنفش کم رنگ با برخی تغییرات طبیعی جذاب است
روش نگهداری گیاه سیب زمینی شیرین زینتی
سوئیت پوتیتو زینتی یا همان سیب زمینی شیرین زینتی یک گیاه تطبیقپذیر است؛ بهاین معنی که میتواند در بیرون از خانه، لبه دیوارها یا حتی بهعنوان زمینه در باغچهها کاشته شود. این گیاه همچنین بهعنوان یک گیاه تزئینی در داخل خانه نیز محبوبیت زیادی دارد و میتواند در تمام طول سال در کنار شما باشد.
مانند هر گیاه رونده دیگری سوئیت پوتیتو زینتی نیز اگر در شرایط نگهداری خوبی باشد رشد عالی دارد. سوئیت پوتیتو گیاهی است که نیاز به هرس کردن دارد تا رشد کنترل شدهای داشته باشد و میتوانید از قسمتهای هرس شده آن برای تکثیرش استفاده کنید. برای نگهداری از این گیاه زیبا لازم است مولفههای زیر را درنظر گرفته و به مراقبت از گیاه خود بپردازید.
گفتنی است با توجه به ویژگیهای سیب زمینی شیرین زینتی اگر دنبال خرید گیاه آپارتمانی بیدردسر با نگهداری آسان هستید، این گیاه یک انتخاب مناسب برای شماست.
نور مورد نیاز گیاه سیب زمینی شیرین زینتی
گیاه سیب زمینی شیرین زینتی نور کامل خورشید را دوست دارد، بااینحال اگر زمانهایی از روز را در سایه باشد نیز مشکلی ندارد. ابن گیاه حتی میتواند سایه کامل را نیز تحمل کند و در آن رشد کند، اما باید بدانید که این گیاه هرچهقدر نور بیشتری دریافت کند، برگهای آن رنگ درخشانتر و زندهتری خواهند داشت.
اگر این گیاه را خریداری کرده یا قصد خرید آن را دارید، برای تامین نور گیاه خود ترجیحا آن را در نزدیکی یک پنجره جنوبی یا غربی قرار دهید. اگر نمیتوانید نور طبیعی را برای گیاه فراهم کنید میتوانید از نورهای مصنوعی مانند فلورسنت استفاده کنید و روزی دوازده الی هجده ساعت گیاه را در زیر نور فلورسنت قرار دهید.
خاک
خاک باغچه مخلوط با خاک برگ و مرطوب و خوب زهکشی شده.
این گیاه در برابر خاک خشک نیز مقاوم میباشد.
اگر خاک شما بیشتر از ۲۴ ساعت طول میکشد تا نسبتا خشک شود احتمالا زهکشی مناسبی ندارد و باید خاک مناسبتری تهیه کنید. ضمن اینکه گفتنی است گلدانهای سفالی تهویه هوای بهتری را درون خاک ایجاد میکنند و سرعت خشک شدن خاک در آنها بیشتر است که همین مساله جلوی پوسیدگی ریشه گیاه را نیز میگیرد.
سیب زمینی شیرین به خشکی مقاوم است ، اگرچه با آبیاری مکرر با رشد بیشتری رشد می کند. به اندازه کافی آب بدهید تا خاک به طور مداوم مرطوب باشد اما بیش از حد مرطوب نباشد ممکن است متوجه شوید که برگها هنگام تشنگی گیاه پژمرده می شوند.
دما و رطوبت مورد نیاز سوییت پوتیتو زینتی
این گیاه بیشتر گرمای زیاد و آفتاب را دوست دارد. در آب و هوای گرم ممکن است با مقداری سایه بهترین عملکرد را داشته باشند و باید مراقب آنها بود تا خاک آنها خشک نشود. آنها در بسیاری از مناطق مرطوب رشد می کنند اما مانند بسیاری از گیاهان گرمسیری دیگر به رطوبت بالا احتیاج ندارند.
کود
تغذیه سیب زمینی شیرین بر اساس میزان رشد، به طور معمول اختیاری است. تغذیه هفتگی با کود مناسب و متعادل در طول فصل رشد باعث تقویت رشد می شود ، اما با توجه به عادت طبیعی قوی آنها ، ممکن است دریابید که تغذیه نیز باعث کاهش نیاز به کاهش آنها می شود.
تعویض گلدان سیب زمینی شیرین زینتی
همانطور که گفتیم این گیاه رشد خوبی دارد، بنابراین میتواند بهسرعت فضای گلدان خود را اشغال کند. معمولا سوئیت پوتیتو هر دو سال یک بار نیاز به تعویض گلدان پیدا میکند و بهترین زمان برای این کار فصل بهار است. بهاینمنظور لازم است گلدانی با یک سایز بزرگتر انتخاب و گیاه را به گلدانی جدید با خاکی جدید منتقل کنید.
همچنین میتوانید ریشه گیاه را به چند قسمت تقسیم کنید و مجددا ریشه کوچک شده را در همان گلدان قبلی با خاکی جدید و تکههای دیگر را در گلدانهای جدید دیگری بکارید، با این کار شما گیاه خود را تکثیر نیز کردهاید.

آیا تاک سیب زمینی شیرین سمی است؟
انگور سیب زمینی شیرین به طور گسترده ای برای حیوانات کوچک از جمله سگ و گربه سمی شناخته می شود. این تاک دارای مواد سمی مشابه مواد موجود در LSD است که می تواند کلیه ها ، مغز ، قلب یا کبد را تحت تأثیر قرار دهد. اگر متوجه شدید حیوان خانگی شما انگور سیب زمینی شیرین خورده است یا علائم زیر را از خود نشان می دهد ، بلافاصله با دامپزشک تماس بگیرید.
علائم مسمومیت
- اسهال
- استفراغ
- حالت تهوع
- تشنج
- مردمک چشم گشاد
- افتادگی یا ترشح بزاق
- خواب آلودگی
- مشکل در بلعیدن
- تحریک اطراف دهان
- افزایش ادرار
تکثیر سیب زمینی زینتی
این گیاه را میتوان بهراحتی از یک گیاه بالغ و از روش قلمه زدن تکثیر کرد. برای این کار کافی است شاخهای از گیاه که چند گره بر روی آن وجود دارد را از گیاه جدا کنید. سپس برگهای پایینی را بهاندازهای که بتوانید شاخه را داخل یک ظرف آب کوچک قرار دهید از شاخه جدا کرده و آن را درون ظرف آب قرار دهید. پس از چند روز ریشههای جدیدی روی این شاخه شروع به رشد خواهند کرد.
بهترین زمان برای این کار در زمستان است زیرا میتوانید در تمام زمستان، قلمه را ن آب نگهداری کرده و در بهار قلمه ریشه دار را درون خاک بکارید.

اگر سوئیت پوتیتو زینتی خود را در بیرون از منزل نگهداری میکنید یا در منطقهای زندگی میکنید که زمستانی سخت و سرد را تجربه میکنید، لازم است در زمستان گیاه را به داخل خانه منتقل کنید.
سیب زمینی شیرین زینتی گیاهی غدهای است و شما میتوانید این غده را پیش از شروع یخ زدن هوا، از درون خاک خارج کنید و برای فصل بعدی محافظت کنید.
برای این کار زمین را بکنید، غده گیاه را از درون خاک خارج کنید، اجازه دهید این غده خشک شود و سپس آن را در جایی خنک مانند زیرزمین درون پیت ماس یا ورمیکولیت نگهداری کنید.
پس از پایان زمستان و شروع بهار این غده جوانه میزند و شما میتوانید مجددا آنها را درون باغچه خود بکارید؛ حتی میتوانید این غده را تقسیم کنید و چند گیاه جدید داشته باشید فقط باید مراقب باشید که هر غده تقسیم شده حداقل یک جوانه یا چشم داشته باشد.

بیماریها و آفات
یکی از مهاجمانی که ممکن است به سیب زمینی شیرین زینتی شما آسیب بزند سوسک لاکپشتی طلایی است. حشرهای طلایی رنگ که بومی آمریکا است. این حشره میتواند سوراخهایی را بر روی گیاه ایجاد کند و آن را از بین ببرد.
علاوهبر سوسک لاکپشتی طلایی اگر گیاه در شرایط بسیار مرطوب یا در خاکی بسیار خیس زندگی کند، ممکن است توسط آفتهایی مانند مگس سفید نیز مورد آزار قرار بگیرد. همچنین بیماریهایی مثل قارچ برگ هم ممکن است به گیاه آسیب بزند. این اتفاق معمولا زمانی رخ میدهد که گیاه برای فصلهای متوالی در یک مکان قرار گرفته باشد؛ در نتیجه برای جلوگیری از بیماری یاد شده بهتر است در فصلهای مختلف این گیاه را جابهجا کنید.
در مجموع در این مطلب از وبلاگ گُلسِتان سعی کردیم درباره روش نگهداری سوییت پوتیتو زینتی یا همان سیب زمینی شیرین زینتی اطلاعات لازم را در اختیار شما گذاشته و شما را با این گیاه آشنا کرده باشیم؛ اما چنانچه حین خواندن مطلب، سوالی در این خصوص به ذهنتان رسیده است و پاسخ آن را نیافتهاید یا نیاز به مشاوره در مورد گیاه دارید، از طریق بخش نظرات زیر همین مطلب سوالات خود را با کارشناسان گُلسِتان درمیان بگذارید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ دهند.
سوالات متداول درباره سیب زمینی زینتی
اگر این زرد شدن حاصل چرخه طبیعی زندگی گیاه و مردن برگهای قدیمی نباشد احتمالا متهمین اصلی در زرد شدن برگهای این گیاه دو بیماری به نامهای ورتیسیلیوم و فوزاریم هستند.
این بیماریها میتوانند باعث شروع زرد شدن گیاه از مرکز آن بشوند و به تمام گیاه سرایت کنند. این بیماریهای قارچی معمولا از بیرون به گیاه منتقل میشود.
همانطور که گفتیم دو بیماری ورتیسیلیوم و فوزاریم میتوانند باعث آسیب رساندن به این گیاه شوند. این بیماریها باعث زرد شدن برگها، قهوهای شدن ساقهها و در نهایت ریزش برگهای گیاه میشوند.
از سوی دیگر آبیاری بیشازحد یا خاک سنگین نیز میتواند به ریشههای گیاه آسیب بزند و آنها را پوسیده کند. در این حالت گیاه توانایی جذب مواد مغذی لازم را از دست میدهد و برگهای آن میریزد.
یکی از مهمترین دلایل قهوهای شدن برگهای این گیاه سرمای شدید است. در صورتی که گیاه در معرض بادهای شدیدا سرد یا یخبندان قرار بگیرد برگهای آن میسوزد و شروع به قهوهای شدن میکند.
همچنین بیماریهای قارچی یا آفات نیز میتوانند باعث تغییر رنگ برگهای گیاه به قهوهای باشند.
این مساله به نوع نگهداری شما بستگی دارد؛ اگر در منطقهای زندگی میکنید که با زمستانی سخت و یخبندان مواجه میشوید باید گیاه خود را درون خانه نوهداری کنید تا بتوانید چند سال از وجود آن لذت ببرید. ضمن اینکه میتوانید در زمستان غده ریشه گیاه خود را از خاک خارج کنید و به داخل خانه بیاورید تا در بهار بعدی مجددا آن را بکارید.
خیر این گیاه نمیتواند مانند پیچک به سطوح مختلف بچسبد و بالا برود. درست است که این گیاه رونده است اما این روندگی را بر روی سطح زمین انجام میدهد. میتوان این گیاه را در سبد یا گلدانهایی قرار داد که از سطح زمین ارتفاع داشته باشد و برگهای آن مانند یک آبشار آویزان شود تا زیبایی واقعی خود را به نمایش بگذارد.
بهترین راه برای این کار هرس کردن به موقع و درست گیاه است. برای این کار برشهایی نیم سانت بالاتر از گره برگ گیاه بزنید تا گیاه بتواند مجددا رشد جدیدی را از آن قسمت آغاز کند. همچنین برگها و ساقههای مرده را از روی گیاه هرس کنید. نکته حالب درباره این گیاه آن است که هر چقدر این گیاه را بیشتر هرس کنید، توان بیشتری برای رشد جدید خواهد داشت.
منبع:golironi.ir
برچسب ها :تکثیر سیب زمینی زینتی ، تکثیر و نگهداری گیاه سیب زمینی شیرین (ایپومیا) ، سوییت پوتیتو زینتی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰